GEM methode in Nepal

Terwijl ik les geef zitten de mannen in de zaal links van mij en de vrouwen rechts. Deze scheiding tussen mannen en vrouwen doet mij denken aan de Korowai mensen in Papua waar die scheiding ook altijd sterk was.

GEM methode in Nepal

  • Peter Jan de Vries

Terwijl ik les geef zitten de mannen in de zaal links van mij en de vrouwen rechts. Deze scheiding tussen mannen en vrouwen doet mij denken aan de Korowai mensen in Papua waar die scheiding ook altijd sterk was. Maar ik ben nu niet in Papua maar in de stad Pokhara, in Nepal. De gemeente waar ik op bezoek ben was al een tijd lang op zoek naar een evangelisatiemethode waarmee ze het evangelie beter door kunnen geven.

Omdat de GEM methode gebaseerd is op bijbelplaten, de heilsgeschiedenis en het vertellen van bijbelverhalen, kan hij gemakkelijk toegepast worden in verschillende situaties en culturen. Zo heb ik vorig jaar de GEM methode aangeleerd aan evangelisten van de GJRP kerk in Papua, een zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten. En geef ik nu dezelfde cursus in Nepal, in een charismatische kerk.

Ik spreek in het Engels, wat door de dominee wordt vertaald naar het Nepalees. Na een introductie over de materialen en hoe ze gebruikt kunnen worden, moeten de deelnemers zelf aan de slag om een bijbelverhaal voor te bereiden en te vertellen. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme waarmee ze dat doen en hoe goed ze de verhalen kunnen vertellen.

Na een aantal gesprekken met verschillende deelnemers ben ik nog meer onder de indruk. De meesten van hen komen van een hindoeïstische of boeddhistische achtergrond en leven onder grote druk. En toch willen ze hun omgeving laten weten wie Christus is. De GEM methode helpt hun om hier handen en voeten aan te geven en ik ben blij dat ik ze op deze manier kan ondersteunen. Ze gaan de methode aanpassen aan hun situatie en kijken hoe ze deze het beste toe kunnen passen.

  • Schepping
  • GEM Methode
  • Nepal