Oerwoud overwoekert ons oude huis

DSCN7966a

Oerwoud overwoekert ons oude huis

  • Peter Jan de Vries

De varens groeien tegen het huis aan, één van de palen die het dak steunen is bijna doorgerot, het cement achter het huis zit vol gaten en op de buitenmuur zijn overal termietengangen te zien. De situatie van ons huis in Sinimburu is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. 

Als gezin hebben we van 2004 tot 2018 bij de Korowai mensen in Sinimburu gewoond. Toen we als gezin terug gingen naar Nederland was het het plan dat ik een aantal keer per jaar naar de Korowai zou reizen om verder te gaan met Bijbel vertaalwerk. Dat is vanwege organisatorische en persoonlijke omstandigheden niet gelukt, waardoor ons huis al die jaren leeg heeft gestaan. We hadden Paulus, een betrouwbare man uit het dorp, gevraagd om op ons huis te passen. Nu en dan hakte hij het gras en veegde hij de vloer. De eigenaar van de grond waarop het huis is gebouwd was het hier echter niet mee eens en hij zette Paulus onder druk om de huissleutel aan hem te geven. Dat weigerde Paulus, maar daardoor kon hij zijn werk in en om het huis niet meer doen en begon het oerwoud langzamerhand alles over te nemen.

DSCN7601a

We beseften al snel dat eigenaar zijn van een huis midden in het oerwoud, terwijl je zelf aan de andere kant van de wereld woont, verre van ideaal is. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iemand die ons huis over zou kunnen nemen. Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Maar na jarenlang allerlei partijen benaderd te hebben, is het de afgelopen maanden eindelijk gelukt. We hebben het huis nu overgedragen aan Kambuop Weremba, het Districtshoofd van Yaniruma, met instemming van de grondeigenaars en de andere bewoners van het dorp Sinimburu. Kambuop Weremba komt uit het dorp Kouh, waar ik ook ben opgegroeid, en hij heeft goede plannen met het huis. Hij wil er graag een gastenhuis/trainingscentrum van maken en heeft al iemand aangesteld om het huis te repareren.

Wij zijn erg blij dat we ons huis in Sinimburu over konden dragen aan een nieuwe eigenaar die er goede plannen mee heeft. Dat is een hele zorg minder.

20240507_120702

Samen met Kambuop Weremba, Distriktshoofd van Yaniruma.