Rookloze fornuizen

Voordat we het huis binnengaan krijgen we allemaal een sjaaltje omgeknoopt. Dit is de Nepalese manier om dankbaarheid en respect te uiten naar bezoekers.

Rookloze fornuizen

  • Peter Jan de Vries

Voordat we het huis binnengaan krijgen we allemaal een sjaaltje omgeknoopt. Dit is de Nepalese manier om dankbaarheid en respect te uiten naar bezoekers. Daarna klimmen we via een paal met inkepingen het huis in, waar ik het fornuis kan zien en mijn vragen kan stellen. 

Ik ben op bezoek in het dorpje Talphi, in de hooglanden van Nepal. Daar ondersteunt Climate Stewards een project van RIDS Nepal voor rookloze fornuizen en we willen graag van de mensen horen wat ze ervan vinden. Van bijna iedereen krijg ik positieve reacties en het omknopen van de sjaaltjes is daar een mooi voorbeeld van.

Het leven in huis draait om het fornuis, waar soms wel tot vijf keer per dag eten wordt klaargemaakt. Op mijn vraag wat men fijn vindt aan het fornuis, is de meest gehoorde reactie dat er nu geen rook meer in huis is en men dus veel minder hoeft te hoesten. Het zijn vooral de vrouwen die er erg blij mee zijn. Zij zijn degenen in hun cultuur die moeten zorgen voor het brandhout en omdat dit fornuis, in vergelijking tot een open vuur, tot wel 50% bespaart op brandhout, hebben ze nu meer tijd om andere dingen te doen. Waar ze ook erg blij mee zijn is de waterbak die aan het fornuis vastzit. Met dit warme water kunnen ze hun handen en haren wassen, hun tanden poetsen en hun kinderen wassen.

De fornuizen zijn dus duidelijk een succes. En zo ondersteunt Climate Stewards i.s.m. RIDS Nepal deze mensen, die zelf nauwelijks iets bijdragen aan de klimaatverandering.

  • Schepping