Scheppingszorg en de kerk

Uitdagingen op het vlak van scheppingszorg zijn er genoeg

Scheppingszorg en de kerk

  • Peter Jan de Vries

“Dat hebben de zendelingen ons nooit geleerd!” is de reactie van één van de dominees op mijn inleiding over het belang van scheppingszorg binnen de kerk. Een andere dominee antwoordt daarop, “Dat is waar, maar ze hebben het ons wel voorgedaan.”

En zo geeft dit onderwerp veel stof tot gesprek op de Reformatorische Theologische Hogeschool (STTR) van de GJRP (Gereformeerde Gemeenten) in Wamena.

Uitdagingen op het vlak van scheppingszorg zijn er genoeg: plastic afval dat niet verwerkt kan worden, steeds meer houtkap om huizen van te bouwen, bevolkingsdruk waardoor er steeds meer brandhout nodig is, aanleg van autowegen waardoor meer kolonisten het gebied van de lokale mensen binnenkomen, toename van erosie, afname van beschikbare vruchtbare grond, een deel van de mensen die de natuur alleen gebruikt voor economisch belang, grote bedrijven op zoek naar winst, goudzoekers die de rivieren uitgraven en vervuilen, enz.

Alle aanwezigen zijn het erover eens dat de kerk op het vlak van scheppingszorg een verantwoordelijkheid heeft en een actievere rol zou moeten spelen dan ze nu doet. Maar ze geven ook aan dat dit onderwerp bij de meeste voorgangers niet echt speelt en vragen zich af hoe ze dit zouden kunnen veranderen. Ze geven aan behoefte te hebben aan theologisch onderbouwde materialen om het belang van scheppingszorg bij alle voorgangers onder de aandacht te brengen. Verder nodigen ze me uit om volgend jaar te komen vertellen over scheppingszorg op hun jaarlijkse seminar. Het is fijn om zoveel positieve respons te krijgen en te merken dat het onderwerp zo serieus genomen wordt.

  • Schepping
  • STTR